четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Може ли дезодорантите да водят до рак на гърдата?

Да видим - повечето дезодоранти против изпотяване, които се предлагат на пазара, да не кажа 99 % от тях, съдържат алуминий. Именно чрез него се постига желаният ефект на сухи и лишени от неприятна миризма подмишници. Излязоха вече публикации, свързващи натрупването на алуминия в кожата с рака на гърдата. Макар че няма категорични доказателства за връзката между заболяването и използването на дезодоранти против изпотяване, изнесените данни са обезпокоителни. 

1. Алуминият е токсин. 
Когато ползваме продукти против изпотяване, той прониква в кожата ни и така се абсорбира от клетките в тялото. В последствие алуминият може да предизвика раковоподобни изменения.

2. Доколко ли е полезно изпотяването да бъде блокирано?
В крайна сметка, това е естествена функция на тялото, която изпълнява своята роля на температурен регулатор. Чрез потта също така изхвърляме токсини. 

3. Алуминият може да предизвика алергия.  
Може би това е най-малкото ви притеснение, но не е в никакъв случай за пренебрегване. Веднъж отключена, алергията може да се окаже трудна за преодоляване. 

Доста дълго търсих на пазара дезодорант против изпотяване, който да не съдържа алуминий. Не беше лесно, защото съставките на повечето продукти са прикрити под стикери. 
Единственият продукт, на който попаднах, и който ползвам вече от доста време, е ролковият дезодорант на марката Balea MED. Можете да си го закупите единствено от веригите магазини DM. На етикета отпред в червена лента пише: "ohne Aluminiumsalze" или "без съдържание на алуминий".

Този дезодорант няма да блокира изпотяването под мишниците ви. Но предпазва перфектно от неприятната миризма. Надявам се, че съм била полезна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар