четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Американската агенция по храните и лекарствата забранява употребата на частично хидрогенираните мазнини



От години хранително-вкусовата промишленост твърди, че транс мазнините, които са всъщност мазнини, преминали през процес на частично хидрогениране, са безопасни за употреба. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е на път окончателно да отхвърли това твърдение, а здравните експерти в САЩ вече аплодираха нейното становище.

Как в крайна сметка транс мазнините попадат в нашата храна?

Когато транс мазнините са били представени на пазара за първи път, се е вярвало, че те са по-здравословният вариант на наситените мазнини. Много хора са израстнали смятайки, че маргаринът е по-полезен от кравето масло.

С развитието на науката, първоначалният опит транс мазнините да бъдат наложени като здравословни се провали и е вече ясно, че те са продукт на химическата промишленост.

Както наситените, така и транс мазнините притежават качеството да не се втечняват на стайна температура и това прави храната приятна като усещане и текстура. Освен това те запазват продуктите свежи за по-дълго време. 

Полезните за здравето поли- и мононенаситени мазнини, които откриваме в зеленчуците, маслините и орехите, се втечняват при стайна температура. Те не са подходящи, когато правим бисквити, кексове, сладки, пици и пайове. Именно поради тази причина много по-често използваме и консумираме транс мазнини.

Вече обаче е ясно, че транс мазнините не са само лоши за сърцето, а че са дори по-лоши от наситените мазнини, които е трябвало да замястат. Т.е. казано с други думи, маргаринът е в пъти по-вреден от кравето масло.

Въпреки че FDA смята и това за недостатъчно. За да гарантира премахването на всички видове изкуствено създадени транс мазнини от храните,  агенцията предлага да бъдат забранени и тези, които принципно са се считали доскоро за безопасни – частично хидрогенираните мазнини. Именно те достигат най-често до храната, която консумираме.

На 7 ноември 2013 г. Федералният регистър на САЩ публикува официално предложението за забрана на частично хидрогенираните мазнини. То подлежи на публично обсъждане в рамките на 60-дневен срок. Ако през този период не бъдат предоставени доказателства, които да убедят FDA, че частично хидрогенирани мазнини са безопасни, то най-вероятно това предложение ще влезе в сила в САЩ през март 2014 година.


Какво трябва да направите, докато чакате тези мазнини да бъдат забранени за влагане в хранителните продукти и в Европа?

Обърнете внимание на следните съвети, за да можете да направите по-здравословен избор за своето семейство:

1. Избирайте естественото.
Най-добрият начин да избегнете транс мазнините е да не консумирате преработени храни. Избирайте такива, които не се предлагат в пластмасови обвивки. Увеличете приема на зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни. 
2. Четете етикетите.
Следете внимателно означенията на храните, които купувате. Избирайте продукти, в чийто състав не фигурира „частично хидрогенирана мазнина”.
3. Знайте разликата.
Млечните продукти с по-висока масленост са естествена среда за транс мазнините. В малки количества те не са вредни за здравето. Старайте се да избягвате консумацията на преработените храни, които съдържат транс мазнини.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар