неделя, 5 януари 2014 г.

Нурофен, Бруфен, Панадол...


За сваляне на температурата при децата се предлагат различни видове сиропи, но това, което ги обединява, е активната съставка - тя е или парацетамол, или ибупрофен

  • Парацетамол съдържа най-често изполваното може би лекарство - Панадол. На такава основа са Тайлол хот, Калпол и др.
  • Ибупрофен ще намерите в НурофенБруфен, Миг и др.
Парацетамолът е с по-висока токсичност от ибупрофена, поне така твърдят фармацевтите. Предозирането може да нанесе сериозни вреди на черния дроб и бъбреците. Действието на ибупрофена е по-бързо и по-дълго. За разлика от панадола тази съставка притежава и противовъзпалително действие.

Малко хора може би знаят, че оригиналната молекула на ибупрофена е създадена от фирма Abbott, производителят на Бруфен. След това тя е откупена от другите компании, предлагащи лекарства с тази съставка. И не само поради тази причина, напоследък предпочитам да зареждам домашната аптечка с Бруфен. За разлика от Нурофена той не съдържа изкуствени подсладители – синтетичният захарин е заменен с естествената захароза.

Като недостатък трябва да изтъкна, че ако искате сами да определите количеството, което трябва да дадете на детето си, опаковката на Бруфен не съдържа нужната информация. Такава ще намерите само в листовката, вложена към продукта. Което аз намирам за значителен пропуск, компенсиран донякъде със снежно бялата опаковка, позволяваща на фармацевтите ясно и с големи букви да ви напишат в аптеката по колко и на какъв период да давате на децата си. Дано рядко ви се налага :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар