Само допреди
няколко месеца все още кърмех второто си дете. Както повечето майки знаят,
периодът на бременност и кърмене е свързан винаги с важния въпрос: какво да консумирам, за да не навредя на
бебето си? Винаги съм обичала да пия кафе и честно казано в тези периоди ми
е било изключително трудно да се въздържам. Една малка компенсация е да
замените обикновеното кафе с безкофеиново такова. Но аз не прибегнах веднага до
този вариант, защото не знаех технологията на извличане на кофеина. Моята
проста житейска логика ми подсказваше, че може би се използват химически
съединения, които не са опасни за възрастните, но биха могли да бъдат вредни за
децата. Ако и вие сте си задавали същия въпрос, сигурно няма да имате нищо
против да разберете малко повече.
Основният
метод, който се използва за извличане на кофеина от кафето, е чрез накисване на
все още зелените зърна в гореща вода (160-210 градуса по Фаренхайт) или на пара,
след което те се изплакват с химически разтворители. Обикновено такива са
метилен хлоридът или етил ацетатът. За съжаление при този процес първата
обработена партида загубва голяма част от вкусовите си качества, които
следващите партиди възстановяват, тъй като водата е вече добре наситена с
изхвърлените в началото вещества. Когато се използва пара, кафето в голяма
степен запазва аромата си. Има още един широкоразпространен метод за извличане
на кофеина, който използва филтър с въглен, вместо химически разтворители.
Първите
опити за извличане на кофеина от кафето са
направени през 1905 г. от Лудвиг Розелиус, който наистина е използвал
токсичния въглеводород бензен, но тази субстанция не се употребява отдавна.
А какво
представляват разтворителите, които се употребяват в днешно време:
1.
Етилацетатът
е естер, който се намира естествено в плодове и зеленчуци. Има го в бананите и
ябълките например. Смята се за безопасен и с ниска токсичност.
2.
Метиленхлоридът е
потенциално канцерогенен. От 2010 г. Европейският парламент е забранил
използването му. В много страни продуктите, които го съдържат, трябва да
обозначават това на етикетите си с предупреждения за рисковете, които крие за
човешкото здраве.
През 2011 г.,
когато се роди второто ми дете, отправих запитване до голяма българска фирма,
дистрибутираща кафе. Исках да разбера каква е технологията на извличане на
кофеина, защото исках да съм спокойна, че няма да навредя на детето си. Трябва да
споделя с вас, че повече от 3 месеца не получих отговор. Фирмата ми отговаряше,
че на свой ред е попитала доставчика си, тъй като тя извършавала дейности само
по пакетирането и разпространяването на продукта. Та ако мога да ви дам някаква
насока с настоящата статия, тя е по възможност да избягвате кафето, докато сте
бременна или кърмите, без значение дали то е кофеиново или безкофеиново. Вашите
лишения ще продължат няколко месеца, но пък от това зависят дългите години
живот на вашето дете. Не казвам, че
трябва да изпадаме в паника, нито че трябва да търсим във всеки един продукт,
който ползваме, потенциална вреда и да живеем в страхове. Но ще постъпите много
по-добре, ако през периода на бременност и кърмене вместо към чашата с кафе
посегнете към чаша прясно изцеден плодов или зенчуков сок J
Тази статия е публикувана и на LadyZone.bg.
Тази статия е публикувана и на LadyZone.bg.
Няма коментари:
Публикуване на коментар